2018. április 12., csütörtök

83. Könyvcsütörtök - Tövisek hercege


Sziasztok!
Újabb könyvajánló a blogon, ezúttal Mark Lawrence nagy sikerű trilógiájának, A Széthullott Birodalomnak az első kötetével jöttem. :) Februárban olvastam a Tövisek hercegét, sajna csak most jutottam oda, hogy írjak róla...

Eredeti cím: Prince of Thorns
Kiadás éve: 2012
Oldalak száma: 336 oldal
Műfaj: horror, disztópia, low és dark fantasy
Sorozat: A Széthullott Birodalom 1/3
Kiadó: Fumax

Fülszöveg:

"Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni…

Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.

Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?"


Amint a mellékelt ábra mutatja, a könyv nem csak fantasy, de emellett disztópia és horror is. Ez utóbbi műfajban nem igazán szoktam olvasni, most is egy kihívás keretein belül láttam neki közösen egy másik mollyal. :)

 A borító igencsak figyelemre méltó, és be kell vallanom, először csak a középen álló alak(aki történetesen a főszereplő) vonta magára a tekintetemet. :) Aztán észrevettem a kardokat, gondoltam, okés, földbe szúrt kardok, hú! és ha!...Az, hogy hullák is vannak a borítón, csak akkor tudatosult bennem, mikor már a kezemben volt a könyv és nekiálltam olvasni. XD Így rögtön egész más értelmet nyertek a kardok is. :D
Nagyon jó amúgy a kontraszt és a vörös betűk is találóak. ;)

Mivel horror címkét is kapott Molyon a könyv, ezért számítottam véres jelenetekre, na de hogy rögtön az első oldal vérfürdővel kezdődjön...ez kicsit megdöbbentett. :D És rögtön ebben a jelenetben Jorg, Ancath trónörökös hercege kijelenti, hogy tizenöt évesen király lesz...Kemény.

A brutális kezdés után persze betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan is került a herceg egy rablóbanda élére, és hogy mik történtek vele gyerekként, amik formálták(talán) a fiú nem éppen kellemes jellemét(lazán kinyír bárkit, ha olyanja van). Meg persze, hogy éppen merre vonul a csapat. :)

Amikor a király kérésére(vagy inkább parancsára?) elmennek Veresvárra, hogy "elfoglalják", akkor is látszik, hogy mennyire nagy koponya Jorg. Hiszen úgy intézi el az egész Veresvár ügyet, hogy alig néhány embere hal meg. A király neki adott katonái közül pedig csak egy-kettő, de az sem ütközetben... :D
Közben pedig szövetségesekre tesz szert, és titkokra derít fényt. Sötét titkokra, amikért meg is fizeti a tartozást kegyetlenül...

A könyv végén pedig kapunk  egy újabb kijelentést Jorgtól arra tekintve, hogy mi akar majd lenni...Nos, a többi kötet címéből eléggé adódnak a dolgok, de akkor sem lövöm le a poént. :)

Nekem nagyon tetszett a könyv, még a vérengzős részek ellenére is, ezért is szeretném megszerezni a folytatását is.

A Széthullott Birodalom első kötetét főként a fantasy és disztópia rajongóknak ajánlom, akik nem riadnak vissza, ha véres jelenetekről is kell olvasni(mint írtam fentebb, rögtön egy ilyennel kezdődik a könyv). :)

Kedvenc karakterek(bizonyos okokból most csak őket hozom...):

Honorous Jorg Ancrath: Igen, akármilyen brutális személyisége van, akármennyire is antihős, mégis valamiért megkedveltem a herceget.

Góg: A kis leucrota gyerek is belopta a szívembe magát annak ellenére, hogy túl sok jelenete és párbeszéde nem volt a könyvben...

A Núbai: Valahol talán írta a férfi eredeti nevét is, de Jorg a Núbainak nevezte el,  és így is hívta utána mindenki. A rablók közül talán ő volt a legeszesebb és egyben a legcsendesebb is.

Sir Makin: Jorg jobbkeze és ha úgy vesszük, tanácsosa és testőre is egyben. :)


Egyik kedvenc idézetem:
"Parancsomra Gomst mindenkit meggyóntatott. Vörös Kent bűnei hallatán, s megtudva, hogyan tett szert a nevére, arra kért, mentsem fel kötelessége alól. Hazudós suttogását hallgatva már rimánkodott."

Csillagozás:


Ti olvastátok már a könyvet? Mit gondoltok róla?

Puszi:

Tessa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése